Този текст едва ли ще бъде прочетен, без да е необходима организация на погребение и без да е настъпила смърт. При всички случаи всеки от семейството на траурна агенция „Фюнеръл Транс“ ще прояви разбиране и ще има за задача да ви предостави възможностите относно избора на цветя и кетъринг при организирането на погребение.

Всичко това е с цел траурните ритуали да бъдат правилно организирани така, че да изразяват същността на покойника по най-добрия начин. Най-често изборът на цветя и конкретна храна се извършва на принципа „най-евтиното“. Уви, ако цената не е фактор и искате да изпратите близкия си човек по най-достойния начин е добре да се запознаете с тенденциите и символиките преди да изберете конкретни цветя.

Както при организиране на всички други празнични мигове, така и погребението е вид празник за човешката душа и е съпътствано от обичаи, цветя и сбирка на близки хора, дори и не винаги да е удачно тази сбирка да бъде наречена „празненство“.

Цветята освен да бъдат придружителна част за едно погребение те изразяват и имат свой език, чрез който имат силата да отправят послания на присъстващите. Важно е да си отговорите на въпроса какво искате да кажете с избора си на цветя и какво заслужава да украси събитието душата на починалия.

Важно е да се има предвид, че в повечето случаи пакетите, включващи погребални услуги не включват цветя и кетъринг. Те са отделен елемент, който няма отношение към ниски цени на погребални услуги.

Възможно най-ниски цени на погребални услуги очаквайте да намерите от семейството ни в траурна агенция „ Фюнеръл Транс “, както и възможно най-добрите алтернативи за избор на цветя и кетъринг.

Цветя за погребение – какво да изберете?

Цветята имат собствен език и изразяват различни емоции и значение. Знаем, че изборът на цветя в толкова емоционален момент е трудна задача, но затова сме подготвили селекция от важни стъпки и конкретна информация, за да направим процеса по-лесен.

Възможностите по избор на цветя за погребения са безброй много. Избраната по-долу селекция включва едни от най-подходящите цветя за помен.

  1. Лилии

Лилиите са много универсален избор за цвете, което е подходящо не само за погребения. Макар да са им дадени редица значения, те най-често се използват, за да символизират възстановената невинност. Бялата под-порода „бяла звезда“ е най-популярният избор за погребения.

Лилията е израз на чистотата, която прави паралел между раждането и смъртта, а между тях изживения от покойника живот. Лилиите са начинът да бъде изразена чистата душа на покойника, толкова чиста, колкото е била и при самото му раждане.

  1. Гладиоли

Гладиолите могат да стигнат височина до 120 см. и са съставени от стъбло с множество цветя. Гладиолите са класически и традиционен избор за помени и погребения и често е използват, за да представят силата на характера и моралната ценност на починалия.

Гладиолите се предлагат в широк спектър от цветове и това създава цвят и феерия на иначе така черното и мрачно погребение.

Да бъдат избирани многоцветни растения за погребение не е лош вариант. Важно е да имате предвид че погребението не е задължително да се организира в цветове само черни и бели.

  1. Карамфили

Карамфилите обикновено се използват за погребения, тъй като те издържат най-дълго време. Розовите карамфили са израз на памет, а белите карамфили представляват чиста любов. Само в тези две разновидности е достатъчно да бъде изразена чистотата на душата на покойника. Червените също са предпочитан вариант, но изразяват дълбока скръб и страдание.

  1. Хризантеми

В много страни от цяла Европа, като Испания, Франция и Полша – хризантемите се използват единствено като погребални цветя. В Азия, хризантемите са израз на скръб, а в САЩ те са израз на истината. Независимо от символиката си, хризантемите се смятат за положителен и благ почит.

  1. Рози

Розите без съмнение за една от най-предпочитаните възможности. Всеки цвят има своето значение.

Бели рози – смирение и невинност;

Червени рози – любов и уважение;

Розови рози – любов и благодарност;

Тъмночервени рози – скръб;

Жълти рози – силна връзка;

Една роза сред букет, без значение от цвета е израз на трайна и истинска любов.

  1. Спатифилуми

Спатифилумите са израз на мира, хармонията и невинността след смъртта. Християните виждат бели кремове като символ а Дева Мария и често свързват Великден с този вид цветя. Спатифилумът се смята че освобождава душата на покойникът и ѝ позволява да бъде в мир.

  1. Орхидеи

Орхидеите са красивият израз на смъртта. Розовите и бели орхидеи са цветовете, свързани с траур и представят вечна любов. Орхидеите също са избирани като цветята, с които най-истински може да бъде изразено съчувствието на близките.

  1. Хортензии

Хортензиите са растенията, които не пряко са свързани с погребенията. Те са общ благодарствен дар. Цъфтят в продължение на много години и са много лесни за поддържане. В тази връзка се оказват невероятно подходящи за засяване върху гроб.

  1. Нарциси и лалета

Нарцисите и лалетата символизират новото начало. Смята се, че те дават надежда на хората, които преминават през траурни времена. Подобно на розите, лалетата са подходящи в разнообразни цветове, всеки с различни значения.

Жълто – ведрост;

Бяло – прошка;

Червено – любов.

Важно е да се знае, че цветята се срещат в различни разновидности, подходящи за погребение. Често пъти подредбата им се изразява във венци или се поставят в ковчега. Вътрешните цветя, поставени в ковчега, обикновено са подредени като ъглови клъстери, снопове, възглавници или кръстове.

За всички останали подредби може да ни потърсите, т.к те могат да бъдат отгоре върху ковчега, около ковчега и др.

Важно е да се има предвид че е важно за каква личност се организира погребение и спрямо неговата пъстрота на духа да бъде избрана правилната аранжировка. Цветята имат свой език и трябва да бъдат правилно подбрани спрямо покойникът.

Каква храна е подходяща за кетъринг на погребение?

Кетърингът отново се определя от човека, който е починал. Личността му, любимите му храни и напитки са в основата при избор на подходящ кетъринг.

Траурната агенция и нейният екип са на разположение, за да представят най-добрите възможности и да бъде организирано най-подходящото меню предвид случая. Житото и питката са задължителен елемент, а ние препоръчваме останалата храна да бъде по-лека, поради тежкото емоционално състояние на всички, които ще я консумират.

Важно е да бъдете осъзнати, че цените за цветя и кетъринг в повечето не са включени в представените пакети с ниски цени на погребални услуги. Изборът на цветя и кетъринг е свързан с допълнителни услуги, които не са част от погребалните.